PAELLA DE BACALLÀ I CEBA

Quan apareix la paraula paella la imatge que tots tenim al cap no es sembla a la que vos presente. Sóc del pensar que no hi ha una paella exclusiva sinó moltes. Sense entrar en més polèmica esta vegada vorem una paella de bacallà i ceba. Productes tradicionalment assimilats a la cuina tradicional, barata, quasi de pobre i que ara ha passat a ser un producte més bé car, més encara si li busquem qualitat al bacallà.

Una paella diferent

La paella de bacallà i ceba es una plat simple en el contingut però un poc complexe en la preparació. Hem de cuidar al dessalar el bacallà, ni massa ni poc: si el fem massa no farà gusta a res, si massa poc tindrà excés de sal. S’ha de trobar el punt del sofregit de la ceba, per a que no acabe cremant-se mentre el cou el bacallà. Per últim estar pendent de l’aigua en la cocció de l’arròs.

Tot és anar provant. Sinó sempre podeu demanar que algun dels bars-restaurant de Polinyà us en preparen una.

 

paella de bacallà i cebaplat de paella de bacallà i ceba

Recepta de la paella de bacallà i ceba

Segueix el següent enllaç per coneixer la recepta de la Paella de bacallà i ceba

EL MÓN DEL DOLÇ

El món del dolç i la rebosteria ens mostra una altra cara de la cuina a Polinyà. Al nostre poble no trobem cal exclusivitat remarcable pel que fa al món dels dolços valencians si bé cal dir que aquesta part del menjar segueix lligada, sens dubte, a les diferents èpoques i festivitats.

El món del dolç i les festes de Polinyà de Xúquer

Tan típics son els següents dolços valencians com es gaudir d’ells entre certes dates al llarg del any. Pràcticament cada festa te el seu dolç associat i viceversa. Aquests son els mes destacats:

  • En Nadal, els torrons  “de panet” fets de cacau i moniato, així com també els pastissets de moniato, i variacions diverses d’aquests dolços han anat passant de generació en generació.
  • Per Sant Blai als forns i a les cases no poden faltar tot tipus de rotllets.
  • Els bunyols recorren les taules en falles.
  • Quan s’apropa la Setmana Santa trobem l’Arnadí. Tot un dolç ancestral que compartim, amb variacions, amb pobles del voltant i d’altres comarques. La base de l’Arnadi és la carabassa i/o el moniato.
  • Quan s’apropa la Pasqua venen les mones, les coques: la coca mora, la de carabassa, la de nous i panses, etc. Però hi ha dolços que van perdent-se; havent-se perdut la festa es perd el dolç, és el que ha passat amb la coneguda “Pasqua Granà” o Pentecosta.
  • Però si a Polinyà cal destacar alguna cosa quant al dolç són les corones. Una meravella que s’elabora  quasi amb exclusivitat al forns i que té com a ingredients fonamentals l’ametlla i la clara d’ou a punt de neu o merenga. Per provar la corona, cal encomanar-la.

Corona, el món del dolç

LA FENOLLÀ – un plat tradicional

La fenollà es un plat que te com a base el fenoll o fonoll. És una herba d’hivern utilitzada també amb finalitats medicinals. Fa alguns temps es conrea per utilitzar la seva arrel, fonamentalment en amanides. A Polinyà es cuina la planta abans que s’espigue i faça flor, quan està encara tendra.

Consells per aconseguir una bona fenollà

La dolçor del fenoll fa necessari canviar l’aigua on es bull, en tot o en part segons el gust de cadascun, perquè no resulte massa fort. El fenoll es cou amb bacallà prèviament sofregit; abans de servir es deixa caure un ou per persona perquè es coga en el brou (caldo) de la fenollà. Cada cuinera té les seves variacions  amb el fenoll, com en tota la cuina tradicional. El que juga en contra d’aquest plat és l’haver d’anar pel camp a recollir la planta, la qual cosa resulta massa treball per a la vida que estem acostumats.

9 fenolla

3 ingredientsPer saber més sobre la fenollà i com es fa

Per saber sobre Polinyà i el fenoll

ARRÒS AL FORN AMB PANSES I CIGRONS

L’arròs al forn amb panses i cigrons és un plat senzill, i que a més conté pocs ingredients. Resulta saborós i fins i tot exòtic. A més de les panses i l’arròs  porta cigrons; si es temporada també moniato a rodanxes, sinó es pot posar creïlla. Una combinació de dolç i salat en el mateix plat sense recórrer a la cuina oriental.

Existeixen múltiples variacions del mateix plat. Alguns, per exemple, canvien el moniato per creïlla, o els cigrons per anous.

Origens de l’arròs al forn amb panses i cigrons

Els origens d’aquest plat daten de l’invasió àrab a les nostres terres, abans de la reconquesta dels reis catòlics. Tot i que l’influencia àrab a les nostres terres es va fer notar en molts aspectes, pel que fa a temes culinaris poques son les mostres que han perdurat al temps. L’arrós al forn amb panses i cigrons es una de les poques receptes que queden d’aquell temps.

plat d'arròs al forn amb panses i cigrons arròs al forn amb panses i cigronsRecepta de l’arròs al forn amb panses i cigrons

Segueix el següent enllaç per coneixer la recepta de l’arròs al forn amb panses i cigrons