Cuina i Gastronomia a Polinyà de Xúquer

La cuina a Polinyà de Xúquer te com a fonament principal un origen humil. Per culpa de la guerra civil espanyola i la posterior fam de la postguerra; la cuina a Polinyà de Xúquer va tindre que adaptar-se a la nova situació.

cuina gastronomia ingredients-fenollaTot i que havia sigut una màxima des de molt abans, la major par dels ingredients necessaris per a cuinar sortien del autoabastiment i vegetals com els lletsons, els créixens, les cama-roges, els alls porros i el fenoll que no poden ser cultivades i per tant, es recollien als camps del terme. Avui, aquest tipus de plantes no es solen trobar a la cuina diària; ens hem fet còmodes i no solem tindre temps per sortir al camp a buscar-les. Resulta més fàcil i pràctic acostar-se a la botiga i comprar bledes, espinacs o qualsevol altre producte en fresc o congelat.

Hem de tindre en compte que al tractar-se de plantes salvatges no podem saber si s’han emprat herbicides per la zona que han pogut contaminar-les. Però hem de reconèixer que per a fer un bon pastisset de brosses no hi ha res com els lletsons i les cama-roges; i si la massa es casera, millor que millor.

Cuina d’orígens humils a plats de luxe

De segur heu notat que moltes vegades la cuina amb més prestigi es basa en receptes que no fa tants anys s’empraven a les cases mes pobres. Un cas paregut passa amb certes receptes que començaren com a cuina “de supervivència” i poc a poc es perfeccionaren. Avui es cuinen en comptades ocasions perquè alguns ingredients son difícils de trobar a les tendes o  l’escassetat d’alguns d’ells; com per exemple la fenollà i l’all i pebre.

La fenollà

cuina gastronomia fenollaComencem per lo bàsic. El fenoll (fonoll) és una herba d’hivern utilitzada també amb fins medicinals. De la planta es pot gastar l’arrel per fer ensalades però per a fer la fenollà s’ha de utilitzar la resta de la planta abans que s’espigue i faça flor.

La preparació típica de la fenollà consisteix en bullir el fenoll un parell de vegades per rebaixar el seu dolçor. A part es fa un sofregit amb el bacallà prèviament desalat i es mescla tot amb una bona picada. Quant ja quasi està a punt s’afegeix  un ou per persona fins que es faça dur.

Les mesures, quantitat de cada ingredient, etc. Varia d’una casa a un altra però es un plat que val la pena tastar.

Per saber més sobre La fenollà i perquè es considera un plat típic tradicional de Polinyà de Xúquer podeu seguir aquest enllaç.

L’all i pebre

Un dels plats indispensables de la cuina valenciana es l’all i pebre. Complet com pocs i sabròs com ell assoles. A la recepta original es gastava com a base l’anguila; principalment per la seua grassa i facilitat de trobar als nostres rius. Avui dia es un peix que costa de trobar perquè es molt sensible a la contaminació. Amb tot, es pot aconseguir a pràcticament qualsevol peixateria (normalment per encàrrec) però sol tindre un preu elevat.

Una de les variacions que es veu cada vegada mes sovint es l’all i pebre de corder. S’elabora igual però substitueix l’anguila per el corder.

El que no pot faltar a tota taula valenciana, l’arròs

cuina gastronomia paellaSuperat el graó de l’autoabastiment trobem aquells productes que eren indispensables tant a les cases riques com a les pobres. Parlem dels cereals, entre el que destaca l’arròs.

Realment, on destaca i es més coneguda la cuina valenciana es  amb l’arròs: totes les variacions possibles de paella, d’arròs al forn o arròs caldós. Habitualment aquests plats segueixen les temporades del productes agrícoles: faves, naps, carxofes, bajocons, etc. I s’acompanyen de carn (de pollastre, costella, mandonguilles, etc.)

En ocasions mes especials es sol preparar la paella de peix. Sol portar bacallà, trocets de mero… i encara que no son peixos: calamar, clòtxines, gambes… Entre les paelles de peix mes destacades podem trobar l’arròs negre que dóna el seu nom al color de la tinta de calamar que s’afegeix.

Si voleu conèixer una recepta de paella de bacallà només heu de seguir aquest enllaç.

cuina arròs del putxeroUn dels plats d’arròs mes curiosos es l’arròs al forn amb panses i cigrons. Sobresurt per la seua combinació del dolç de les panses i salat de la resta d’ingredients.

La paella, siga de la classe que siga, sol ser el plat preferit per celebrar qualsevol esdeveniment amb amics o familiars. Rara es la casseta de camp que no te un lloc on fer-ne una amb llenya o gas.

Per a tot aquell que es canse del arròs te l’opció de la fideuà; que també es tan versàtil com l’arròs i es pot preparar quasi com una paella amb l’avantatge de que el temps de cocció es més curt.

Del luxe a la cuina de cada dia: L’olla o el putxero

cuina gastronomía putxeroSi ja hem parlat de com part de les receptes de la cuina d’autoabastiment s’ha anant transformant poc a poc en un plat quasi de luxe o d’us extraordinari, ara farem el camí en direcció contraria. Del luxe a la cuina tradicional.

Un dels plats que es solen menjar a l’hivern amb arrels al centre d’España es el putxero; que correctament anomenaríem olla. Aquest bollit de carn amb verdures principalment d’hivern es considerava un luxe fa uns anys per l’elevat preu de la carn. Avui dia es un plat de consum prou habitual a totes les cases de Polinyà de Xúquer.

A les cases mes humils es feia una variant amb menys o sense carn anomenada olla. Els dos tenen en comú que es considerava un plat festiu i de reunió familiar.

Els dolços de Polinyà de Xúquercuina gastronomia corona

Apleguem per fi a la part favorita dels més llépols. A Polinyà de Xúquer, podem trobar un fum de dolços diferents que, tot i que es poden menjar tot l’any; son mes típics en una estació o festa concreta.

Al nadal es típic menjar torró “de panet” de cacau i moniato. Per Pascua, les mones. En falles, bunyols. Per saber més sobre els dolços típics de Polinyà de Xúquer seguiu el següent enllaç.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.