EL MÓN DEL DOLÇ

El món del dolç i la rebosteria ens mostra una altra cara de la cuina a Polinyà. Al nostre poble no trobem cal exclusivitat remarcable pel que fa al món dels dolços valencians si bé cal dir que aquesta part del menjar segueix lligada, sens dubte, a les diferents èpoques i festivitats.

El món del dolç i les festes de Polinyà de Xúquer

Tan típics son els següents dolços valencians com es gaudir d’ells entre certes dates al llarg del any. Pràcticament cada festa te el seu dolç associat i viceversa. Aquests son els mes destacats:

  • En Nadal, els torrons  “de panet” fets de cacau i moniato, així com també els pastissets de moniato, i variacions diverses d’aquests dolços han anat passant de generació en generació.
  • Per Sant Blai als forns i a les cases no poden faltar tot tipus de rotllets.
  • Els bunyols recorren les taules en falles.
  • Quan s’apropa la Setmana Santa trobem l’Arnadí. Tot un dolç ancestral que compartim, amb variacions, amb pobles del voltant i d’altres comarques. La base de l’Arnadi és la carabassa i/o el moniato.
  • Quan s’apropa la Pasqua venen les mones, les coques: la coca mora, la de carabassa, la de nous i panses, etc. Però hi ha dolços que van perdent-se; havent-se perdut la festa es perd el dolç, és el que ha passat amb la coneguda “Pasqua Granà” o Pentecosta.
  • Però si a Polinyà cal destacar alguna cosa quant al dolç són les corones. Una meravella que s’elabora  quasi amb exclusivitat al forns i que té com a ingredients fonamentals l’ametlla i la clara d’ou a punt de neu o merenga. Per provar la corona, cal encomanar-la.

Corona, el món del dolç

Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.