RUTA AL MOLÍ MONSALVÀ PEL CAMÍ COLOM

La ruta al Molí Monsalvà pel camí Colom es la forma més curta d’aplegar al molí. Amb 9 kilòmetres de distància es tracta d’una ruta assequible que passa per el llavaner municipal, l’Ermita de Sant Sebastià i la sèquia segona.

 
 
Tipus de ruta: circular
Dificultat: fàcil
Distància: 9,00 km
peu-i-bici-marró-5
 
Mapa wikiloc
 
 

Ruta Molí Monsalvà en castellano

Text en castellà

Ruta Molí Monsalvà en valencià

Text en valencià

 
 ruta al Molí Monsalvà pel camí Colom

Àlbum fotos ruta al Molí Monsalvà pel camí Colom

 

LA RUTA:  Polinyà de Xúquer (Plaça Ajuntament –  Carrer Cervantes – Carrer Blasco Ibáñez – Plaça País Valencià – Carrer Ermita) – Camí l’Ermita – Travessia a la Carretera de Corbera – CV-808- Camí Materal – Travessia al Camí Colom – Camí Colom – Camí de la Muleta – Molí de Monsalvà – Camí de la Muleta – Camí Colom- Travessia del Camí Colom al Segon Bobalar – Camí Bobalar – CV-808 – Travessia de la Carretera Corbera al Camí l’Ermita – Camí l’Ermita – Polinyà de Xúquer.

 

Recorregut de la ruta al Molí Monsalvà pel camí Colom 

El punt de partida de la ruta Molí Monsalvà es la Plaça del Ajuntament de Polinyà de Xúquer, passarem pel llavaner municipal, l’ermita de Sant Sebastià, el cementeri municipal i la sèquia segona. La ruta pas a pas a continuació.

Inici de la ruta al Molí Monsalvà pel camí Colom: Plaça de l’ajuntament

Comencem la ruta al Molí Monsalvà pel carrer Cervantes, girem a la dreta per Blasco Ibàñez,  després de passar l’església tornem a girar a la dreta per la plaça del País Valencià, recte pel carrer Ermita, eixim del poble i continuem recte pel Camí de l’Ermita. 

A uns 200 metres de l’eixida del poble ens trobem la Sèquia Primera i sobre esta l’antic llavaner municipal.

Primera parada de la ruta al Molí Monsalvà pel camí Colom: Llavaner municipal

Construcció de 1920 situada sobre la Sèquia Primera; estigué en ús fins que la pantanada de 1982 el va tombar. Algunes dones el gastaven encara els anys 70 i com el nivell d’aigua de la séquia era molt baix la part final de la pedra de llavar de la part esquerra fou rebaixada.

Després de la pantanada les restes sepultaren el camí de pas de l’interior del llavaner i el deixaren al nivell dels camps; també allí quedaren restes. L’any 2005 es portà a terme una primera restauració: es netejà la zona d’enderrocs amb un acurat treball que va permetre recuperar gran part de les rajoles i quatre dels arcs que formaven les finestres obertes. Les rajoles s’han reutilitzat i són les que han quedat a la vista. Amb els arcs es van poder reconstruir les finestres en la seua forma original; a més els arcs originals serviren per fer el motlle que es va utilitzar per aconseguir la resta d’arcs segons el sistema tradicional. En una segona fase que tingué lloc l’any 2007 es reconstruí la coberta amb tirant i teula alacantina a dos aigües.

Uns 400 metres després seguint la ruta al Molí Monsalvà pel camí Colom trobem el Cementeri Municipal i l’Ermita de Sant Sebastià.

Ermita de Sant Sebastià

Seguint la ruta al Molí Monsalvà pel camí Colom trobem l’ermita dedicada al patró del poble, Sant Sebastià. Segons autor datada al segle XVI-XVII fou restaurada en 1985. Construcció senzilla, de dimensions reduïdes, amb coberta de teula tipus àrab a dos aigües. L’accés és una porxada quadrangular perforada amb arcs rebaixats. Es pot vore l’interior ja que l’arc ogival que forma la porta té un vidre al davant, tancada amb reixa. L’interior està cobert amb bigues de fusta i volta de revoltons dentats, formant una volta de canó apuntada.

La tradició conta que la Festa de Sant Sebastià, amb fira de porrat, es feia a l’esplanada de l’ermita fins que es traslladà allí el cementeri.

És de propietat municipal i no es celebra culte.

Cementeri Municipal

El cementeri es un bon punt de referència de la ruta al Molí Monsalvà pel camí Colom. Fou construït en 1882 per complir la normativa de 1787 que obligava a traure del poble els cementeris; abans estava al costat de l’església. Fou ampliat i reformat en 1928 i en diverses ocasions posteriors, segons les necessitats. Està junt a l’ermita de Sant Sebastià; segons la tradició es construí sobre l’explanada on es feia la festa al Sant.

Deixem el cementeri, passem l’ermita i, junt a la paret del cementeri, vorem les restes abandonades d’un ullal (manantial). Hi havia a la paret uns taulells de ceràmica amb la imatge de Sant Sebastià que han sigut furtats.

Un centenar de metres després ens creuem amb la Séquia Segona.

Sèquia Segona

Forma part de l’entramat de séquies del terme per conduir les aigües de reg i recollir els desaigües dels camps. Abans que els motors sobreexplotaren els aqüífers també conduïen l’aigua dels ullals que hi havia pel terme; la seua desaparició, quasi total, ha fet baixar el nivell normal de les sèquies.

Després de la Séquia Segona, a uns 100 m., tenim un encreuament. Agafarem el camí de l’esquerra, Travessia del Camí l’Ermita a la Carretera de Corbera, la CV-508. Hem d’anar amb compte perquè hi recorrerem uns 50 metres direcció Corbera; recordem d’anar per l’esquerra si anem a peu o per la dreta si ho fem en bicicleta. En arribar a la carretera hem d’anar a la dreta, als 50 metres tenim a l’esquerra el Camí Materal. Al seu cantó, el conegut com Sequer de Gaspar, uns dels que formaven la xarxa d’espais destinats als menesters de l’arròs.

Aplegant al camí que dona nom a la ruta al Molí Monsalvà pel camí Colom: el Camí Colom

El camí Materal va fent corbes fins arribar a un encreuament: és la travessia del Camí Bobalar al Camí Colom. Girarem a la dreta per a arribar al camí Colom; que dona nom a la ruta al Molí Monsalvà pel camí Colom. Quan arribem haurem d’anar a l’esquerra. Seguint per aquest camí caldria recordar que fins la primera meitat del segle XX (aproximadament) aquesta part del terme que ara recorrem era marjal, camps d’arròs. Una gran feina el canvi de cultiu: s’havia de donar al camp un sistema de drenatge, el que diem alcadufar; havien de posar un sistema de reg  diferent al de l’arròs i soterrar tota aquesta estructura, alçant, per tant, els camps.

Apareixen a la dreta dues travessies que hem d’ignorar per complet (la de la Caseta Quintin i la de Parxes). El Camí Colom continua fent esses fins arribar al Camí de la Muleta. Enfront podem parar un moment i admirar els camps d’arròs, un dels pocs trossos de marjal que queden dins el terme de Polinyà. Anirem a la dreta, direcció Corbera. Després de recórrer uns 600 metres arribem al nostre destí: El Molí de Monsalvà.

Apleguem al punt central de la ruta al Molí Monsalvà pel camí Colom: El Molí Monsalvà

Construït al segle XIV era el molí de la Baronia de Corbera. Es troba en el punt exacte on conflueixen els termes de Polinyà, Riola i Corbera. El Molí Monsalvà funcionava amb l’aigua de la Séquia del Rei, que no sempre en duia prou; d’aci la dita popular:

“El molí de Monsalvà, que ni para ni va; quan té aigua no té gra”.

Per facilitar la conservació del Molí Monsalvà fou comprat per la Mancomunitat de la Ribera Baixa, qui va dur a terme una intervenció en l’edifici que li donà l’estat actual.

Tornada des de el Molí de Monsalvà 

Tornem per on hem vingut. Pel Camí de la Muleta ara amb direcció Riola i a l’esquerra pel Camí Colom, per on abans havíem vingut. Tornem a ignorar tots els caminets que ens surten a l’esquera, i abans hem comentat, fins arribar a la Travessia del Camí Colom al Segon Camí del Bobalar (per on abans havíem fet un tros). Continuarem per aquesta travessia, ignorant el desviament al Camí Materal fins arribar al Segon Camí del Bobalar, on s’acaba el nostre caminet en forma de Y, i haurem d’anar a l’esquerra. Seguint aquest, arribem altra vegada a la CV-508.

A dreta i esquerra podem vore alguns dels sequers on es preparava l’arròs després de la sega. La transformació del terme en camps de tarongers els ha deixat sense funció i caigueren en desús. Prop de l’encreuament on estem (mirant a l’esquerra) podem observar les restes d’una de les dues trilladores que hi havia a Polinyà. De l’una no queda ni el testimoni d’una pedra; de l’altra, la que tenim a prop, resta tota l’estructura del sequer i les parets de la trilladora.

Reprenem el camí anant per la carretera uns 50 metres i ens desviarem a l’esquerra, Travessia de la Carretera de Corbera al Camí de l’Ermita, on ens desviarem a la dreta fins arribar al poble, passant altra vegada per davant del llavaner; ja cuasi acabem la ruta al Molí Monsalvà pel camí Colom.

Final de la ruta al Molí Monsalvà pel camí Colom

En arribar al poble girarem a l’esquerra per l’avinguda d’Alzira, i en la següent cantonada a la dreta pel carrer Canonge Hernandis que desemboca a la plaça de l’Ajuntament, on s’acabarà el nostre recorregut.

 Àlbum de fotos ruta al Molí Monsalvà pel camí Colom 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.