RUTA DEL CAMÍ L’ERMITA

La ruta del camí l’ermita es la ruta mes senzilla de les que vos proposem. Amb poc més de 2 km i mig la poden realitzar menuts i grans.

 
 
Tipus de ruta: circular
Dificultat: fàcil
Distància: 2,67 km
peu-i-bici-verd-num
 
Mapa wikiloc

Texto en castellano

Texto en castellano

ruta del camí l'ermita text en valencià

Text en valencià

 ruta del camí l'ermita

àlbum ruta del camí l'ermita

LA RUTA: Polinyà de Xúquer. (Plaça Ajuntament –  Carrer Cervantes – Carrer Blasco Ibáñez – Plaça País Valencià – Carrer Ermita)  Camí l’Ermita – Travessia del Camí l’Ermita al camí La Font – Camí La Font – Polinyà.

 

Recorregut ruta del camí l’ermita:

Punt de partida de la ruta del camí l’ermita: la plaça de l’Ajuntament. Comencem la ruta pel carrer Cervantes, girem a la dreta per Blasco Ibañez,  després de passar l’església tornem a girar a la dreta per la plaça del País Valencià, recte pel carrer Ermita, eixim del poble i continuem recte pel Camí de l’Ermita. Passant el cementeri, l’Ermita i la Séquia Segona ens desviarem a la dreta per la Travessia de L’Ermita al Camí La Font. En arribar al Camí La Font girarem a la dreta fins arribar al poble.

A uns 200 m. de l’eixida del poble ens trobem la Séquia Primera i enllà l’antic llavaner municipal.

Llavaner

Construcció de 1920 situada sobre la Sèquia Primera; estigué en ús fins que la pantanada de 1982 el va tombar. Algunes dones el gastaven encara als anys 70 i com el nivell d’aigua de la séquia era molt baix la part final de la pedra de llavar de la part esquerra fou rebaixada. Després de la pantanada les restes sepultaren el camí de pas de l’interior del llavaner i el deixaren al nivell dels camps; també allí quedaren restes.

L’any 2005 es dugué a terme una primera restauració: es netejà la zona d’enderrocs amb un acurat treball que va permetre recuperar gran part de les rajoles i quatre dels arcs que formaven les finestres obertes. Les rajoles s’han reutilitzat i són les que han quedat a la vista. Amb els arcs es van poder reconstruir les finestres en la seua forma original; a més els arcs originals serviren per fer el motlle utilitzat per aconseguir la resta d’arcs segons el sistema tradicional. En una segona fase que tingué lloc l’any 2007, es reconstruí la coberta amb tirant i teula alacantina a dos aigües.

Uns 400 m. després trobem el Cementeri Municipal i l’Ermita de Sant Sebastià.

Ermita de Sant Sebastià

Apleguem al punt culminant de la ruta del camí l’ermita, l’Ermita de Sant Sebastià. Dedicada al patró del poble, Sant Sebastià. Segons autor datada al segle XVI-XVII fou restaurada en 1985. Construcció senzilla, de dimensions reduïdes, amb coberta de teula tipus àrab a dos aigües. L’accés és una porxada quadrangular perforada amb arcs rebaixats.  Es pot vore l’interior ja que l’arc ogival que forma la porta té un vidre al davant, tancada amb reixa. L’interior està cobert amb bigues de fusta i volta de revoltons dentats, formant una volta de canó apuntada.

La tradició conta que la Festa de Sant Sebastià, amb fira de porrat, es feia a l’explanada de l’ermita fins que es traslladà allà el cementeri.

És de propietat municipal i no es celebra culte.

Cementeri Municipal de Polinya de Xúquer

Fou construït en 1882 per complir la normativa de 1787 que obligava a traure del poble els cementeris; abans estava al costat de l’església. Fou ampliat i reformat en 1928 i en diverses ocasions posteriors, segons les necessitats. Està junt a l’ermita de Sant Sebastià; segons la tradició es construí sobre l’explanada on es feia la festa al Sant.

Deixem el cementeri, passem l’Ermita i, junt a la paret del cementeri vorem les restes abandonades d’un ullal (manantial). Hi havia a la paret uns taulells de ceràmica amb una imatge de Sant Sebastià que han sigut furtats.

Un centenar de metres després ens creuem amb la Séquia Segona.

 Sèquia Segona

Forma part de l’entramat de sèquies del terme per conduir les aigües de reg i recollir els desaigües dels camps. Abans que els motors sobreexplotaren els aqüífers, les sèquies també conduïen l’aigua dels ullals que hi havia pel terme;  la seua desaparició, quasi total, ha fet baixar el nivell normal de les sèquies.

Després de la Sèquia Segona, a uns 100 m. tenim un encreuament. Agafarem el camí de la dreta, la Travessia de l’Ermita a La Font. Caminant entre camps de tarongers tornarem a trobar-nos amb la Sèquia Segona, a la nostra dreta.

La Travessia de l’Ermita acaba al Camí de la Font, girarem a la dreta, direcció Polinyà. Al llarg d’aquest camí, paral·lel al Camí l’Ermita, tornem a trobar-nos amb les dos sèquies d’abans. Arribant al poble, vora al camí, trobarem dos edificis de propietat municipals. Els dos han sigut escorxadors municipals en diferent èpoques. El primer que trobareu és ara habitatge social i l’altre, dipòsit municipal de materials.

En arribar al poble girarem a la dreta per l’Avinguda d’Alzira i en la següent cantonada, a l’esquerra pel carrer Canonge Hernandis que desemboca a la plaça de l’Ajuntament, on acabarà la ruta del camí l’ermita

Àlbum de fotos

 

Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.